top of page

MARTHE WÉRY
Couleurs / Surfaces / Espaces

OPENING 25 OCTOBER from 2-5 pm

Exhibition > 29 November 2020

Geukens & De Vil, ANTWERP

  

Anker 1

Photocredits: We Document Art, 2020.

 

 

"Ce qui relie les périodes de mon travail, c'est la qualité, la force, la vitalité de la structure de la surface."

Couleurs/ Espaces/ Surfaces verenigt werk uit verschillende periodes uit het oeuvre van de Belgische kunstenares Marthe Wéry (°1930-†2005). De tentoonstelling focust op de wisselwerking tussen kleur, de oppervlakte of textuur van het werk, en de ruimte waarin het geplaatst wordt – drie elementen die de loop van haar artistieke loopbaan kenmerken.

 

Na een periode van lijnwerken en écritures op papieren dragers (jaren 70) treedt kleur op de voorgrond in Wéry’s oeuvre. De kunstenares onderzoekt de kracht van het coloriet in relatie tot het vlak, de ruimte en het licht. Haar werk is seriematig en verschuift van reeksen in rood en blauw naar groen en geel. Tussendoor maakte ze ook grijze werken, een symbiose van alle kleuren samen. Eerder dan symbolisch, gebruikt Wéry kleur in al zijn volheid. Ze experimenteerde met technieken en bracht verf aan in verschillende lagen, soms wel 20 of 30 boven elkaar. Het intuïtieve en toeval spelen een grote rol. Zo werden de panelen soms ondergedompeld in grote bakken gevuld met verf, of werd een verfpot in zijn geheel uitgegoten over de drager.

 

Naast techniek en kleur, was Wéry gefascineerd door de impact van de drager en de textuur op de verf en bijgevolg op de kleur. Ze experimenteerde met verschillende dragers waaronder papier, hout, canvas en aluminium, materialen die ze naast verf als ‘levende materie’ beschouwde.

 

Ten slotte speelden presentatie en dimensie een grote rol in haar werk. Reeksen in variërende formaten werden geplaatst op verschillende hoogtes aan de muur, op de grond of op schragen. Geverfde panelen werden afgewisseld met onbeschilderde varianten en Wéry gebruikte stelselmatig het formaat van het imperfect vierkant, vanwege zijn ‘open vorm’. Bij haar deelname aan de Biënnale van Venetië stelde ze: “Ik (…) wilde een werk maken dat perfect in deze ruimte past. Ik heb altijd gehouden van een wisselwerking met de architectuur en ben op zoek gegaan naar verhoudingen die een gevoel van harmonie scheppen”. Het illustreert de vrijheid die de kunstenares neemt (en geeft) bij het cureren van haar tentoonstellingen.

 

Schilderijen in diepe verzadigde kleuren, waarbij verschillende tinten en nuances door de oppervlaktelaag schemeren, maken dat het werk van Marthe Wéry eerder als poëtisch dan steriel minimalistisch wordt ervaren. Haar oeuvre is een voortdurende dialoog tussen kleur, textuur en ruimte waarbij elk element het andere versterkt – gaande van de drager die de verf opneemt, tot de plaatsing van het werk in de ruimte en de lichtinval die de kleurschakeringen tot leven brengt.

 

Doorheen haar artistieke carrière nam Marthe Wéry deel aan belangrijke internationale tentoonstellingen waaronder Documenta 6 in Kassel (1977) en de Biënnale van Venetië (1982) waar ze als eerste vrouwelijke kunstenaar het Belgisch paviljoen mocht vertegenwoordigen. Later had ze solotentoonstellingen in instituten als Musée d'Art Contemporain, Montréal (1984); Haags gemeentemuseum, Den Haag (1986); MDD, Deurle (1995); BOZAR, Brussel (2001); Musée des Beaux-Arts, Doornik (2004). Ten slotte maakt haar werk deel uit van verscheidene (inter)nationale collecties waaronder MRBA, S.M.A.K., M HKA, Mu.ZEE, BPS22, Centre Pompidou en Musée d’Art Moderne, Parijs.

Lire traduction Français

Anker 2
bottom of page