GIDEON KIEFER

A throwback to ancient times, it is no coincidence 

Opening: Saturday 06/04

from 2-5 pm 

Geukens & De Vil, KNOKKE

Exhibition > 05/05/2019

Exhibition views    Individual works    Biography     Press

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

© We Document Art, 2019

Een unheimische wereld, gevuld met dromen, herinneringen en hoe om te gaan met de onbetrouwbaarheid van zijn eigen geheugen, vormen de rode draad doorheen het oeuvre van Gideon Kiefer (°1970, woont en werkt in Gent). Dit persoonlijk onderzoek wordt meer dan eens vermengd met fijnzinnige maatschappijkritiek waarbij ecologische, socio-economische of politieke kwesties niet geschuwd worden.

 

A throwback to ancient times, it is no coincidence volgt inhoudelijk dezelfde lijn. Maar waar Gideon Kiefer tot nu bewondering oogstte als uitmuntend tekenaar,  getuigen zijn nieuwe werken dat hij eveneens een begenadigd schilder is. Kiefer brengt zijn eigenzinnige beeldtaal schijnbaar moeiteloos over van een papieren drager naar olieverf op paneel, schilderend volgens traditionele olieverftechnieken. Inspiratie putte hij uit schilderijen van oude meesters zoals hij ze zag als kind in de kunstboeken van zijn grootvader.  Details die hem toen reeds fascineerden worden uit de context van het schilderij gehaald, geherinterpreteerd en een nieuwe betekenis gegeven, een proces dat eveneens verwijst naar het geheugen dat een loopje neemt met de werkelijkheid.

Een deel van het paneel blijft onbeschilderd waarbij Kiefer – net zoals in zijn tekenkundig werk – van deze ‘kantlijn’ gebruik maakt om kleine toevoegingen te doen. Werkelijkheidsgetrouwe geografische coördinaten, miniatuurtekeningen of korte opschriften geven op deze manier stukjes en beetjes van de inhoud prijs.

 

De ommezwaai – of liever het overvloeien – van tekenkundig naar schilderkundig werk zorgt voor een visuele gelaagdheid, zichtbaar in de intieme afbeelding van handen, de complexe schaduwpartijen van verfrommelde stoffen of de huid zoals deze gevormd wordt door blauwige aders, fijne pezen en robuuste spierpartijen. Het zijn tijdloze details die baden in een waas van mysterie, waarbij Kiefer de toeschouwer langzaam leidt door een opslagplaats van vervlogen herinneringen.

Lien Craps