top of page

JEAN-BAPTISTE BESANÇON
Sans titres (part II)

OPENING 13 February from 11am-6pm

Exhibition > 07 March 2021

Geukens & De Vil, KNOKKE

  

 

De schilderijen van Jean-Baptiste Besançon (°1985, Frankrijk) worden gekenmerkt door beweging, expressie en spontaniteit. Eerder dan te werken met vooraf bepaalde composities en kleuren, benadert de kunstenaar zijn canvas ‘als een wit blad’ waarbij hij zich intuïtief laat leiden door de eerste toetsen die op het doek neervloeien.     

 

Krachtige penseelstreken en verschillende kleurnuances, al dan niet tegen een leeg gelaten achtergrond, tonen enerzijds een dynamisch spel tussen kleur, vlak en vorm; maar leiden eveneens tot grote verstilde doeken met eindeloze dieptes, als zeeën oneindig in tijd en ruimte.

Besançon vertrouwt op materie en improvisatie. Hij put inspiratie uit werk van schilders als o.a. Jackson Pollock, Pierre Soulages of André Marfaing. Voor hem ademt hun werk oneindigheid, ondanks de limieten van een vlak. Het is een schilderkundige taal die hij begrijpt en die hem inspireert. Marfaing stelde: "Je cherche à construire un monde sans référence avec la nature extérieure." Zo zijn ook Besançons schilderijen opgebouwd, ontdaan van enige figuratie of referenties naar de feitelijke wereld. De werken, steevast zonder titel, tonen zo een innerlijk universum dat volledig onderworpen is aan de verbeelding van de toeschouwer.

 

Jean-Baptiste Besançon (°1985) woont en werkt in Bordeaux, Frankrijk. Sans titres is zijn eerste solotentoonstelling bij Galerie Geukens & De Vil.

 

Tekst: Lien Craps

Dowload CV

bottom of page