CAMIEL VAN BREEDAM - PAUL BOURGEOIS

papier & karton - zink & lood

Opening: Sunday 09/12

from 2-5 pm (Leopold Sundays)

Geukens & De Vil, ANTWERP

Exhibition > 06/01/19

 © We Document Art, 2018

‘Papier & karton, zink & lood’ – de titel omvat de essentie van de tentoonstelling en weerspiegelt tegelijk de aandacht en liefde van de kunstenaars voor het materiaal. Materialen en objecten, gemarkeerd door het patina van de tijd, worden gerecycleerd en geassembleerd in verschillende vormen.

 

Waar bij Camiel Van Breedam (°1936) in deze tentoonstelling de focus wordt gelegd op zink & lood werkt Paul Bourgeois (°1941) met papier, of liever, aanplakbiljetten, aangetast door weer en wind.

 

Paul Bourgeois wordt ook wel eens omschreven als ‘een schilder die verf en doek achterwege heeft gelaten.’ Verweerde affiches, vaak meerdere lagen dik, worden het canvas waarop hij werkt.  De achterkant wordt als voorkant gebruikt, de blaren worden buiten gelegd, soms maandenlang, en afgevallen blaadjes, stof en andere vergankelijke elementen gaan deel uitmaken van het werk. De kunstenaar creëert composities, assembleert en voorziet het papier ten slotte van een ‘nieuwe huid’ door het aanbrengen van perforaties over het gehele oppervlak – een essentieel aspect in ieder werk.

Zowel het oeuvre als de inspiratiebronnen (de zee, de natuur, de Indiaan, de jaren 1920-1930, de Russische avant-garde, Bauhaus, etnische kunst, de New Orleans muziek en geprefereerde kunstenaars, dromen, rood, …) van Camiel Van Breedam worden algemeen gekenmerkt door een grote verscheidenheid. Assemblages, collages, reliëfs, sculpturen in hout, papier en metaal, vaak in de vorm van recyclage, vormen de basis. Geïnspireerd door het loodgietersatelier van zijn vader legt de kunstenaar zich in deze tentoonstelling voornamelijk toe op twee basismaterialen: lood en zink. In combinatie met gepatineerd hout en ander materiaal, vormen deze metalen het fundament voor een geheel van sculpturen en ‘driedimensionale tekeningen’.

De dialoog tussen de werken van Paul Bourgeois en Camiel Van Breedam vormt een sereen geheel van zintuiglijke materialen die uitblinken in soberheid en tactiliteit.  

 

                                                                                                                                    Lien Craps

© We Document Art, 2018